Begeleidingstraject Vakmentor

In het begeleidingstraject Vakmentor krijgt de medewerker (hierna vakmentor) praktische, kortdurende, trainingen op het gebied van coaching en begeleiding aangeboden. Deze theoretische kennis kan gelijk in de praktijk worden gebracht als de vakmentor gekoppeld wordt aan een (aantal) leerling(en) en geplaatst wordt bij hetzelfde praktijkbedrijf, in dezelfde branche als waar de vakmentor werkzaam was. Uiteraard is de inzet afgestemd op de vastgestelde belastbaarheid van de medewerker.

Voor het praktijkbedrijf betekent dit dat geen extra capaciteit voor begeleiding en overdracht van vakkennis ingezet hoeft te worden. De vakmentor komt immers uit dezelfde branche. Een ander voordeel voor het praktijkbedrijf is dat de vakmentor nog onder de financiële verantwoordelijkheid van de latende werkgever valt gedurende de Poortwachter-termijn.

Over de kosten van het omscholings- en begeleidingstraject via ReStarts worden uiteraard zowel met de werkgever als het praktijkbedrijf passende afspraken gemaakt.

Het belangrijkste doel is dat de vakmentor zo perspectief krijgt op een toekomst in het vakgebied waarin hij/zij al jaren ervaring, kennis en contacten heeft opgebouwd. Het praktijkbedrijf krijgt de vakinhoudelijke begeleiding als bonus en hoeft minder eigen capaciteit hiervoor vrij te maken. Als een vakmentor bevalt en het praktijkbedrijf voorziet een blijvende vacaturebehoefte, dan kan ook een vaste aanstelling aangeboden worden. Gebeurt dit tijdens het re-integratietraject, dan biedt dat alle partijen voordeel. Voordeel in financiële zin, maar vooral voordeel op menselijk vlak qua perspectief en investering in duurzame inzetbaarheid.